Kansa ja jopa päättäjät ovat ihmeissään. Mistä näitä valelääkäreitä oikein tulee? Pietarista? Onko todella niin helppoa hoitaa sairaita ettei kahdeksan vuoden aikana oletetusti hankittu asiantuntijuus näy oikean ja valelääkärin työssä? 

Jos ikuiset säästöt ja resurssipula ovat yksi syy siihen ettei asioiden lakisääteisyyttä, lainmukaisuutta, laatua ja inhimillisyyttä enää ehditä valvomaan, miten turvallista on tulevaisuutemme? Poliisivoimien vähennykset, haja-asutusalueiden askukkaiden tarpeiden lisääntyvä ulkoistaminen kyläyhteisöille itselleen ilman kunta-apua ja -tukea ja vanhustyön tunnetut puutteet kielivät selvästi uusliberalismin toiveiden täyttymisestä: onhan se pyrkinyt valtion ja kuntien rooliin jatkuvaan supistamiseen jo 30 vuotta, päämääränään markkinavoimien vahvistaminen ja markkinoiden luominen lähinnä suuryrityksille. Säästöt ovatkin lähinnä tulonsiirto haja-asutusalueelta kaupungeille, kaupungeilta vahvoille EU- jäsenmaille ja sitä myötä johtavalle pienenevälle eliitille. Veroja kerätään yhä vähemmän aluperäisessä hengessä kansalaisten oikeuksien toteutumisen hengessä, ja yhä enemmän pienen ahneen joukon kilpailukyvyn ja voittojen nimissä. Meistä tehdään valekansalaisia, koska emme oikeasti kohta ole oikeutettuja muuhun kuin ostovoimamme myötä sallittuun asiakkuuteen.

Kaikista vaarallisin vale-asiantuntijoiden ryhmä, jota kukaan ei tunnu valvovan, on kuitenkin talousexperttien hurja joukko. Tällä hetkellä Harvardin yliopiston taloustieteen opiskelijat ovat osa Occupy Wall Street- kadunvaltausliikettä, sillä he ovat raivostuneet Harvardin taloustieteen opetuksen läpinäkyvästä epätieteellisyydestä. Taloustieteen opiskelijat ovatkin kävelleet protestina ulos luennoilta, syyttäen koko alaa suuryritysvetoisesta häikäilemättömyydestä opetussisältöjen tarkoitushakuisuuden suhteen.

Kreikan uusi pääministeri on hänkin Harvardin poikia ja EKP:n entinen varajohtaja. Jos Harvardissa ja muissa uusliberalismia yksiipuolisesti  opettavissa taloustieteen opinahjoissa oppinsa omaksuneet asiantuntijat yrittävät ratkaista nykyisiä pankki- ja velkakriisejä, mitä on odotettavissa? Jos he ovat olleet mukana luomassa nykyistä patologista talousmallia näillä paljastetusti epätieteellisillä ja täysin poliittisilla opeilla, voiko heitä pitää muuna kuin aikamme vale-talousasiantuntijoina? 

Kärjistäen voisi väittää, että he ovat luoneet talousjärjestelmän kilpailu-, tuottavuus- ja tehotavoitteineen, joiden arvolama ja piittaamattomuus ekososiaaliseti kestävästä tulevaisuudesta ja ihmisten oikeuksista heijastuu nyt myös terveydenhuollossa. Kiire, resurssien puute ja kyvyttömyys valvoa toimintaa, keikkalääkärien pika-hankinta ja usein vaihtoehdottomuudessa lisääntynyt turvautuminen ostolääkäreihin on luonut oivan markkinaraon myös valelääkäritoiminnalle. 

Paljastakaamme siis vale-taloustiede poliittisena huuhaana, johon Skepsis-järjestön tulisi ottaa pikaisesti kantaa. Luulenpa että naisvaltaiset "uskomushoidot" reikistä korvavaloihin ovat saaneet täysin väärää huomiota näiden todellisten huuhaa-uskomusten kuten ikuisen rajallisessa maailmassa mahdottoman talouskasvun kustannuksella. 

Länsimaat elävtä valheessa, kuten monet muutkin maailmankolkat. Ja valheiden kova ydin on vallanhimo ja keskittyminen.