Lauantai l3.3.2010
 
Koska olen tyttö…
 
MTV3 lähetti ”koko perheen jääshown” jossa mm. Kiira Korpi ja Laura Lepistö ja monet tunnetut laulajat esiintyivät kehitysmaan tyttöjen koulutuksen hyväksi. Yleisöä pyydettiin lahjoittamaan kehitysmaiden tytöille, heidän koulutuksensa edistämiseksi. Taustalla lienee se fakta, että jos kehitysmaiden perheillä ei ole varaa lähettää kaikkia lapsiaan opintielle, sukupuolijärjestelmät suosivat poikia, joiden koulutusta pidetään tärkeämpänä. On myös tunnettua, että tytöille annetaan vähemmän ruokaa kuin pojille poikia suosivien asenteiden tähden.
 
Kuulostaa hyvältä tämä Planin kampanja, eikö? Vieläpä ulkoministeri, Alexander Stubb ilmestyi ruutuun painottamaan, kuinka tärkeätä on, että tytökin pääsevät oppiin ja että yhdessä satsaamme heidän mahdollisuuksiinsa.
 
Mitä tekopyhyyttä! Kokoomus käänteisenä työväenpuolueena esiintyy kyllä toivotalkoiden soihdunkantajana, mutta tukee puolueista eniten juuri sitä uusliberalistista politiikkaa, jonka ansiosta tyttöjen ja muidenkin mahdollisuudet koulunkäyntiin ja lisäksi muiden julkisesti kustannettujen palveluiden ovat heikentyneet. Työnantajien ja suuryritysten oikeuksia edistävät porvaripuolueet hyväksyvät täysin, että IMF ja Maailmanpankki kyykyttävät kehitys- ja nyt myös teollisia länsimaita lainojensa ehtoina. Vaikka kehitysmaiden lainat tulisi antaa anteeksi niihin liittyvien siirtomaa-aikaisten ja uuskolonialististen riistoprosessien tähden, IMF ja muut kansainväliset talousinstituutiot kiristävät lainoja tarvitsevia maita pakottamalla ne suostumaan lainojen edellytyksenä avaamaan kaikki palvelut kilpailulle. Tämä on johtanut siihen, että julkiset koulut ja terveydenhuolto, joissain tapauksessa myös vedenjakelu on korvattu suuryritysten yksityispalveluilla, joissa eriarvoisuutta lisäävät tuotto- ja voittovaatimukset korvaavat julkisen sektorin perusoikeus-pohjaiset arvot. On tunnettu fakta, että yksityispalvelujen myötä köyhien mahdollisuudet ovat heikentyneet entisestään suuryritysten lihottaessa pankkitilejään.
 
Maailmanpankki yrittää saada aikaan samaa tilannetta lainojensa ehdoiksi Islannissa, joka perinteisenä Pohjoismaisena hyvinvointivaltiona on osannut kuitenkin panna kovasti vastaan. Siellä ymmärretään miten kaiken yksityistäminen vaikuttaa nimenomaan naisten mahdollisuuksiin yhdistää työ ja perhe, vaikka siellä onkin maailman tasa-arvoisimmat lait ja paras vanhemmuuden sosiaalisten kustannusten jakamisen politiikka. Seuraavaksi Maailmanpankki vaatii julkisen talouden tuottavuuden tehostamista eli leikkauksia ja yksityistämistä Kreikassa.
 
Ja Suomessa yliopistouudistus ja lukukausimaksujen uhkakuva viitoittavat tietämme samaan suuntaan.  Järjestetäänkö pian hyväntekeväisyyskeräys tyttöjen yliopistokoulutuksen edistämiseksi kun ja jos Suomessakin raha alkaa ratkaista, kenet perheiden lapsista voidaan lähettää korkeamman koulutuksen piiriin? Ei kuulosta lainkaan todennäköiseltä, mutta pitkällä aikavälillä täysin mahdollista, jos rahanvalta jatkaa voittokulkuaan ihmisten perusoikeuksien ja sivistyksellisten arvojen kustannuksella.
 
Toisaalta, tyttöjen kouluttaminenkaan ei riitä tasa-arvoisten edellytysten varmistamisessa. Suomessa naiset ovat keskimäärin miehiä lukeneempia, mutta missä se näkyy? Valta pakenee naisia ja ns. hegemoninen maskuliinisuus vallan ytimessä löytää aina keinot varmistaa miesten pysymisen rahan-, talous- ja muun vallan keskiössä. Itse ajatus, että ihmisten oikeuksia edistetään yksityisvaroin keräyksillä on oire eriarvoisista rakenteista jotka tulisi muuttaa ennen muuta. Hyväntekeväisyys ei olisi tarpeetonta, jos eläisimme sellaisessa lahjankierrättämisen hyvinvointivaltiossa, joka Suomestakin olisi saattanut kehittyä ennen uusliberalistista käännöstä. Hyväntekeväisyyttä toki tarvitaan, mutta sen tulisi olla väliaikainen hätäkeino tasa-arvoisen maailman rakentamisessa; reilussa maailmassa verorahoja käytettäisiin kaikkien yhteiseksi hyväksi ja sen takaamiseksi, että kaikille on olemassa kouluttautumisen mahdollisuudet muiden perusoikeuksien rinnalla.
 
Alexander Stubb—jos tyttöjen koulutus on niin tärkeätä mielestäsi, mikset protestoi IMF ja Maailmanpankin lainapolitiikkaa ja koulutuksen yksityistämistä vastaan? Nythän suosit politiikallasi ja arvoillasi vain eliittilasten pääsyä kouluihin!