Seuraan vaalipaneeleja ja ajankohtaista vesi kielellä. Koska aletaan puhua asiaa, eli valaista meneillään olevien historiallisten hyvinvointivaltion alasajoon liittyvien muutosten todellisia tausta-agendoja? Kun julkisia palveluja halutaan laajasti yksityistää Keskustan johdolla ja ainakin täällä Oulun seudulla, on tärkeätä että kansalaiset ja valtuutetut ymmärtävät, että niiden taustalla on niiden liittäminen osaksi vapautuvia maailmanmarkkinoita. Palvelut halutaan markkinoistaa, eli niistä halutaan tehdä myös yksityisen voiton tavoittelun areenoita.

Taustalla on Euroopan unionin vuonna 2000 hyväksymä ns. Lissabonin strategia. Jatkuva taloudellinen kasvu, kilpailukyky ja (palvelu)markkinat ovat strategian ydinkohtia, vaikka siinä korostetaan ainakin muodollisesti myös hyvinvointipolitiikan merkitystä, ns. sosiaalista asialistaa. Taloudellisille kriteereille ja talouspolitiikan suurille suuntaviivoilla on kuitenkin annettu etusija. Tärkeä osa tässä on ns. GATS-sopimus, palvelukaupan yleissopimus, joka kuuluu liiteosana Maailmankauppajärjestön (WTO) perustamissopimukseen. Sen keskeinen tavoite on palvelujen kansainvälisen kaupan vapauttaminen. Toinen tärkeä osa on EU:n valmistelema palveludirektiivi.

Kapeasti ymmärretty taloudellinen tehokkuus, ylipäätään talouden ylivalta on Lissabonin strategiassa kaiken toiminnan lähtökohtana. Siinä oletetaan hyvin epähistoriallisesti ja kritiikittömästi, että julkisten palvelujen tehokkuutta voidaan lisätä liikelaitostamalla, yhtiöittämällä, ulkoistamalla ja markkinoistamalla. Vapaa kilpailu, kilpailukyky ja tehokkuus ovat ensisijaisessa asemassa perinteiseen julkiseen hyvinvointipolitiikkaan nähden. Tätä kautta solidaarisuuden sijalle astuu kyltymätön voiton tavoittelu.

Parhaillaan ovat menossa WTO:n GATS-sopimuksen soveltamisen laajentamiseen tähtäävät neuvottelut. Niiden keskeinen aikomus on saada kilpailu ja tätä kautta laajeneva yksityistäminen koskemaan kaikkia julkisia palveluja: niin sähkö- ja vesilaitoksia kuin myös sosiaali- ja terveyspalveluja sekä koulutus- ja kulttuuripalveluja. Attac ja muut kansalaisjärjestöt ovat kuvanneet tätä kehitystä jo vuosikymmeniä. Ei vaan tieto kelpaa valtamedioille ja vaalipaneeleihin. Kun keskitytään lillukanvarsiin ja kaikkeen pieneen somaan (kaikki puolueet lupaavat kaikille kaikkea hyvää, me mukaan lukien vaikka olemmekin oikeasti vasemmalla ja oikeasti vilpittömiä), ei tarvitse puuttua näihin suuriin, tosi suuriin linjauksiin PARAS, eli kunta- ja palvelustrategian taustalla. Eli kun kuntia yhdistetään ja pyritään varmistamaan tulevaisuuden hyvinvointipalvelut, se on höpöhöpöä, päämääränä on siirtyminen vähin erin kilpailuyhteiskuntaa jossa vallitsevat viidakon lait ja vahvimman mahti. Ei kansa sitä halua. Ei tietenkään. Siksi muutosprosessi leimataan väistämättömäksi ja vaihtoehdottomaksi ja se runnotaan läpi, tosin niin vähin erin, ettei kansa huomaa kun sitä talutetaan kaasukammioon. No, nyt liioittelen. Mutta onhan nyt meneillään kilpajuoksu pohjalle, ja ovathan uhat koko planeetan ekosysteemin tuhoutumisesta kasvihuoneilmiön vaikutuksesta aivan mahdollisia. Emmekö voi tälle mitään. Minusta voimme. Lähdetään eduskuntaan ja kirjoitetaan lait uusiksi.