Uutena Uuden Oulun valtuutettuna en voi kehua tapaa, millä yhdistyneen suuralueen asioita on alettu hoitamaan. Tuskin olivat vaalit ohi, kun meidän naapurikuntien vastavalittujen jo piti olla päättämässä tutustumalla lyhyessä ajassa asiakirjapinkkoihin, jotka vastasivat montaa raamattua. Itse en olettanut tulevani valituksi, vaikka Kiimingin ainoana läpipäässeenä nainen siitä ilahduin. Kun yksityiskohtaiset tiedot, mm. ikääntyneiden tulevan neuvoston budjetti, tasa-arvoasiain budjetti ja monet suuret asiat ovat siellä jossain piilossa tai näkymättömissä vaikeaselkoisissa talousarviokohdissa, eipä ole kummoista tehdä esityksiä. Kolmen viikon salapoliisityön jälkeen kuitenkin teimme valtuustossa valtavan määrän esityksiä talousarvioon, joista vain pari palautusesitystä meni läpi. Todellinen demokratiafarssi. l2 tuntia kokoustamista ja sellainen tulos! Missä on kuntademokratia jos kunnanhallitukset jo valmiiksi sopivat asiat ja me muut voidaan sitten toimia kumileimasimina ja näytellä esityksillämme että jotain voisi muuttaa? Koko päätösjärjestelmä on sairaalloinen sulle-mulle-systeemi, joka on omiaan entisestään hämmentämään äänestäjiä. Ei saisi äänestää toisen puolen hyviäkään päätöksiä, mistä syystä tasa-arvoa kannattavat tahot eivät suruissaan voineet tukea esityksiäni. Vaikka niiden taloudelliset vaikutukset olivat minimaalisia. Pelkona ettei saisi hyvää luottamustehtävää…
Itse äänestin jos oli hyvä ehdotus mm. vammaisten aseman suhteen eikä kuitenkaan mitään jätti-investointimeno-vaikutuksia. Saavat ne muutkin puolueet tehdä hyviä esityksiä ja tuen myös muiden liitoskuntien hyviä juttuja. Sidosryhmäni ei voi olla vain se, että vasemmisto näyttää hyvältä. Tosin ymmärrän ettei vain siitä ole kyse. Koko systeemi on mätä ja sen kanssa yritetään selvitä….
Tein esityksen yhdessä Keskustan ja Kokoomuksen kiiminkiläisten kanssa ns. Talvivaaran urheilualueen ja huoltorakennuksen hankkeesta, jolle oli jo rahaa OKMltä ja jonka valtuustomme hyväksyi jo pari vuotta sitten. Valituksen takia töitä ei ehditty aloittaa ennen uuteen Ouluun siirtymistä.  Kun esitykseni voitti toisen esityksen vastaparina, pidettiinkin yhtäkkiä ryhmäneuvottelut ja sen jälkeen voittoisaa 33 ääntä ei enää löytynyt. Mitä tapahtui??? Mitä äänestämistä sellainen on?
Nyt sitten Mayojen ennustaman maailmanlopun myötä kunnanjohtaja esittää, ettei mihinkään, siis mihinkään ole varaa, paitsi kipeisiin päätöksiin tietenkin, jotka arvattavasti kohdistuvat heikoimilla oleviin kuntalaisiiin. Oletan. En itse usko etteikö rikkaasta Oulusta löytyisi vanhusneuvostolle enemmän kuin pateettinen 30.000e (talousarviomme oli l30.000 plus...) mutta päätöksethän tehdään muilla tavoin kuin valtuuston esityksillä ja päätöksillä. Yleisvaikutelma on kuitenkin että vanha Oulu jyrää... sen aloittamat investoinnit  ekologisesti kestämättömine kallioparkkeineen jatkuvat tietenkin maailmanlopun jälkeenkin, mutta liitoskuntien asukkaiden toiveita ei liene mahdollista saada täytettyä muuta kuin ponsilla. Ehkä joulupukki huomioi ensi vuonna, mutta eipä sekään varmaa ole. Onhan tärkein, palveluverkkosuunnitelma jätetty meille avaamatta joten emme edes aidosti tiedä mistä äänestämme. Joku joukko sen tietää.
Hyvä esimerkki on suunniteltu Linnanmaan uimahalli jonka oululaiset asettavat Kiimingin toivoman uimahallin kanssa. kilpailuasemaan. Jos nuoret eivät jaksa pyörräillä keskus-Oulun kahteen hyvää uimahalliin, joissa selvästi on riittävästi tilaa  ja jos nämä lyhyisiin välimatkoihin tottuneet nuoret vaativat väestöpohjaan perustuen itselleen tämän investoinnin, missä on tasa-arvo jopa vasemmiston sisällä? Koillis-Oulussa ei ole kymmenien, jopa 40 km. säteellä mitään kunnollisia liikuntahalleja, mutta vanhaan Ouluun niitä pitäisi kovien päätösten aikana saada lisää ... verukkeella että jo pohjustettu ja linjattu. Eri säännöt siis vanhassa ja Uudessa Oulussa. Eri säännöt pätevät koskien vanhaa ja uutta Oulua.
Odotan pelolla mitä tällainen alkusuhtautuminen alueelliseen ja muuhun tasa-arvoon tulee merkitsemään. Ja kun tasa-arvobudjettiakaan ei juuri kukaan muu uskaltanut äänestää kuin minä vanha tasa-arvon ammattilaisänkyrä. Lillukanvarsia??? Ehkä. Prosessien tietämättömyyttä, jota ei haluttu tai ehditty avata uusille? Niin tai näin, kansanvalta pelaa huonosti, erotuomareita ei juuri kentällä näy, mutta iso rahapolis on voimissaan. Kiimingin urheilijatoivot jäivät ainakin toistaiseksi nuolemaan näppejään. Jäälin neuvolan siirrosta myös äänestetään sitten joskus palveluverkkoselvitysten jälkeen ja toivoa sopii, ettei asia ole siinä vaiheessa jo hoidettu pois valtuutettujen tieltä. Siitä myöhemmin, kun lupasin blogia pitää siitä mitä mahdollisuuksia on estää uusliberalistisen yrittäjä-konsernikunnan etenemistä ja hyvinvointivaltion alasajoa.