Hyvät Kuusamolaiset, Hyvää Vappua,

On aloitettava toteamalla, ettei palkansaajaväestön kannalta näin harmaata ja alakuloista vappusäätä ole voinut tilata ja tuottaa kuin se toinen ”(t)yöväenpuolue”. Ettei olisi vappukin jo ulkoistettu ja myyty eniten tarjoavalle?
Kuten kaikki tiedämme, perinteinen työväen vappu on reilua menoa, aitoa toivoa paremmasta ja se on mm. palkansaajien ja pienyrittäjien iloista räyhää keväisen luonnon heräämisen ja elämänpaluun hengessä. Onkin mukava päästä pakoon Oulun teekkarivapun elämää ja erotiikkaa halventavaa pornokarnevaalia (se yhdistää epäterveellä tavalla erotiikan ja väkivallan), jolla edistetään jo ennestään rikkaimpien opiskelijaryhmien varainkeruuta ja ulkomaanmatkoja.
Aloitan pienellä kevennyksellä ennen siirtymistä vakavampiin ajankohtaisiin kysymyksiin.
Lumikki käveli yksityisille sijoittajille myydyssä metsässä uhmaten lakkautettuja jokamiehen oikeuksien määräyksiä. Vastaan laahusti kolme uupunutta, masentunutta, vihaista ja nälkäistä kääpiötä. ”Keitäs te sitten olette?” Kysyi Lumikki. ”Me olemme 7 pientä kääpiötä”, vastasivat 3 pientä kääpiötä. ”Mutta teitähän on vain 3!” ihmetteli Lumikki. Kääpiöt vastasivat: ”väkeä vähennetään, väkeä vähennetään!”
Kuten olen itsekin saanut kokea nahoissani rauhanomaisten yhteiskuntien ja tasa-arvon ulkoistettuna vasemmistotutkijana, niin nais- kuin mieskääpiöt joutuvat nykyoloissa raatamaan seitsemän työntekijän edestä, ja siihen päälle vielä jättiläisten muille siirtämät työt. Kaikki tämä EU:n ns. Lissabonin strategian nimissä. Strategia on EU:n suuryritysten kilpailukyvyn, tuottavuuden, tehokkuuden ja niitä hyödyttävän talouskasvun nimissä toteutettua pakkotahtista kansanhiostustyötä, munkkilatinasta käännettynä ideologisen yksityistämisen ja ulkoistamisen edistämistä.
Ihmekös, että tämänkin vapun juhlamieltä latistavat työttömyys, kunnan- ja valtionyhtiöiden ulosmyynti ja moraalin ulosmittaus. Osakkeenomistajien rikastumisesta on tullut yhteiskuntamme ydinarvo. Yksityistäminen –sana (privatization) tulee Latinasta, ja sen alkuperäinen merkitys tarkoittaa riistämistä (privare), jonkun jättämistä ilman jotain. Sitähän se on.
Historia toistaa itseään jos siitä ei opi, tai jos sitä ei muista. Työttömyyden ja laman aikoina on kautta Euroopan lähihistorian, mm. maailmansotien edellä, alettu etsiä syntipukkeja nimenomaan puolustuskyvyttömimpien ja haavoittuvaisimpien väestönryhmien suunnalta: on korkea aika ymmärtää, kuka on meidän kaikkien, parjattujen maahanmuuttajien, ja muina aikakausina syntipukeiksi valittujen feministien, homojen, juutalaisten, ”sosiaalipummien” ja ”mustalaisten” yhteinen vihollinen. Se ei todellakaan ole egyptiläinen karkoitustaan odottava mummo. Aikamme yksisilmäiset jättiläiset ovat monikansallisia yrityksiä ja työnottajatahoja, jotka edistävät ekologisesti ja sosiaalisesti täysin kestämättömällä tavalla pienen vähemmistön vallan ja vaurauden kasvua.  
Yhteinen vihollisemme on rajallisessa maa-ilmassa rajattomaksi kuviteltu talouskasvu, jolla heikennetään tulevien sukupolvien elossasäilymisen ja elinehtojen mahdollisuuksia osana lyhytnäköisen kvartaalikapitalismin tunnelivisiota. Pahin vihollisempi on yltiöahneus ja löperösti säädelty finanssikeinottelu ja pankkitoiminta, jonka vastuuttoman riskinoton ja –siirtämisen sekä röyhkeän kuplabisneksen seurauksena lukemattomat kansalaiset ovat menettäneet kotinsa ja kotiensa arvon. Niiden tähden myös Kreikka, Islanti, USA ja monet muut maat ovat joutuneet paljon lamaa syvempään talouskriisiin. Oikeistososialismin mukaan valtion tulee tukea verovaroin suuryrityksiä, sosialisoida niiden riskit ja kuitata  tappiot verovaroin. Kansaa huudetaan nytkin kipusiskoksi Kreikan talouden jouduttua tiputukseen. Voitot sen sijaan saa yksityistää. Ja tietenkin, jokaisen mummon ja vaarin tulisi ottaa ”vastuu” omasta elämästään ilman holhousyhteiskuntaa!
Vihollisemme on rahanvalta ja vallan ennennäkemätön keskittyminen yhä harvempiin suuryrittäjäkäsiin.
Suomen ei enää tarvitsisi edes puhua menosta Natoon tai jo mittavien puolustusmenojen kasvattamisesta. Sodankäynnin luonne on muuttunut totaalisesti: kuten Obama Barack on todennut, finanssipetojen johdannaiskaupat eli rahan takoaminen rahalla rahan nimissä on aikamme joukkotuhoase. Maailmanpankki ja Kansainvälinen Valuuttarahasto vaativat kriisiytyneitä valtioita yksityistämään julkiset palvelut lainojensa ehtoina. Tämä on puhdasta kiristystä. Maailman tasa-arvoisinta hyvinvointivaltiota, Islantia, yritetään saada kyykkyyn vaatimalla sitäkin korvaamaan hyvinvointivaltio viidakon lakeja edustavalla kilpailu- ja sijoittajabisnes- yhteiskunnalla. Kansallisten henkisten ja aineellisten rikkauksien ja resurssien tuhoamiseen ei siis enää tarvita armeijoita ja valloittajia. Epädemokraattisesti valitut ja toimivat globaalit talousinstituutiot hoitavat nyt maailman-armeijan tehtäviä ”demokraattisen uusliberalistisen markkinatalouden” valepuvussa. Nämä instituutiot määräävät tällä hetkellä maailman tahdin ja porvaritahot vikisevät onnellisina. Suuryritysten arvot tuhoavat kuitenkin vielä porvarielämänkin: roskapankit, roskaviihde, roskaruoka, roskakoulutukset ja roskalainat kasvattavat nuorisosta pahimmillaan roskasakkia tai työkyvytöntä passiiviväestöä.
Onneksi uudistunut Vasemmisto voi vielä puuttua peliin ja osoittaa, mikä arvo kulttuurilla, sivistyksellä, henkisillä rikkauksilla on ihmiskunnan tulevaisuudessa. Uudistunut Vasemmisto tarjoaakin reilumpaa, pienituloisia ja eläkeläisiä, työttömiä ja ulkoistettuja suosivaa veropolitiikkaa, vaatii pohjoismaisen hyvinvointivaltion parhaiden puolien palauttamista ja kehittämistä mm. ilmaisen koulutuksen ja kaikille laatupalveluja tarjoavan julkisen sektorin voimistamisen myötä. Vasemmistolla ei ole enää varaa hävitä Oikeiston propaganda- ja mielikuvasodassa, sillä se on tällä hetkellä ainoa aito punavihreä puolue, joka puolustaa ja välittää maailman ainoista kestävistä rikkauksista:
Reiluista pelisäännöistä erilaisten yhteiskunnallisten ja yritystukien suhteen, oikeudenmukaisuudesta, muiden lajien oikeuksista, tulevien sukupolvien resursseista, ikäihmisten arvostuksesta ja kunnollisesta huolenpidosta, naisalojenkin oikeuksien palauttamisesta, vain joitakin arvojamme mainitakseni.  Naisvaltaiset työt on ulkoistettu kunnista pakkoyrittäjyydeksi, ja matalapalkka-aloiksi, joilla toimeentuloa ei saa yhdestä työpaikasta. AY-liike on palautettava alkuperäiseen tehtäväänsä eikä minkään vasemmistotahon tule enää lähteä marjaan herrojen kanssa. Poliittiset lehmänkaupat ja konsensus-politiikka on tullut tiensä päähän. Vasemmiston on erottauduttava puoluemassasta ainoana uskottavana työväen, prekariaatin ja tasa-arvon arvopuolueena, koska sitä se on.
 
HYVÄT UUTISET
 
On hyvä lopettaa vasemmistolaisen toivon merkeissä. Tanskan vasemmiston kannatus on noussut kohisten ja sama suunta vaikuttaa Saksan Die Linke- puolueen kohdalla. Nuoriso on alkanut nousta barrikaadeille vaatimaan töitä, tasa-arvoista koulutusta ja muita perusoikeuksia. Kokoomuskin on alkanut viherpiipertäjäksi, vaikka sen sanomat lähimmäisenrakkaudesta, toivosta ja työväen etujen ajamisesta on paljastettava ontoksi sananhelinäksi, mainostoimistojen tuotteistamaksi huippuhämäykseksi. Ajan eetos ja äänestäjien odotukset ovat muuttumassa. Ihmisten ja luonnon riistoviljelyä ei voida enää jatkaa. Islannin tulivuorikin osoitti mieltään tasapainoisemman luontosuhteen puolesta.
On korkea aika palauttaa perus- ja ihmisoikeuksia puolustavan Vasemmiston arvo, sillä n iin palautetaan laajemmin ihmisarvo, veteraanien ja ikäihmisten kunnioitus. Vasemmistolle vanhukset, huostaan otetut lapset ja masentuneet nuoret eivät ole pörssiyritysten kauppatavaraa eniten tarjoavalle. Vasemmistossa on vielä uskoa ihmisyyteen ja siihen, ettei kaikki maailmassa ole kaupan.
 
Loppukevennys
 
Lumikki käveli kansanomaisuudeksi palautetussa elinvoimaisessa metsässä vaalien jälkeisessä Suomessa. Vastaan hyppeli kymmenen pientä, iloista kääpiötä. ”Keitäs te sitten olette”, kysyi Lumikki Kuusamon periltä. Me olemme 7 pientä kääpiötä. ”Mutta teitähän on kymmenen” ihmetteli Lumikki.
”Väkeä lisätään, väkeä lisätään”, ilakoivat hyväryhtiset ja kylläiset pikku kääpiöt.
Jättiläiset on ulkoistettu, etiikka ja solidaarisuus palautettu, perusoikeuksiakin kunnioitetaan taas. Tukea riittää pienyrittäjille, naisaloille, rakennustyöläisille , kansanpankit on palautettu ja yhteinen, verovaroin rakennettu varallisuutemme kuuluu taas koko kansalle, ei vain optioherroille. Pohjolan Sampo on nyt antanut työtä meille kaikille, se on jaettu meille kaikille, tasapuolisesti  ja ekologisesti ja sosiaalisesti kestävän tulevaisuuden nimissä!